Kelet Kincse

Ezüstérem-Év Bejglije verseny 2023

 

"A Magyar Cukrász Ipartestület az idén már negyedszer hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a kihívásra.

A verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése, hogy a verseny publicitása révén a fogyasztók jobban megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket.

Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. 
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
 
A zsűri tagjai voltak:
- Auguszt Flóra cukrász – Belvárosi Auguszt Cukrászda, Budapest
- Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
- Barta Enikő cukrász - Desszert by Sugar & Candy, Szeged
- Gyuris László cukrászmester - A Cappella Cukrászda, Szeged
- Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
- Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti
- Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
- Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
- Mészáros Gábor cukrászmester – Mészáros Cukrászda, Szombathely
 
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között."
 
Mi mindhárom kategóriában indultunk. Az „ínyenc” kategóriában indított bejglink pedig igazán különlegesre sikeredett.  Töltelékébe pekándió, birsalma, datolya került, szegfüszeggel, fahéjjal fűszerezve.
 
Kelet Kincse elnevezésű bejglink a szakmai zsúrit is elvarázsolta, hiszen ezüstéremmel jutalmazták!
 
"Ínyenc kategóriában:
- Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa"
 

Nagyon büszkék vagyunk, mert kollégáink dugták össze a fejüket és abszolút az Ő ötletelésük eredményeként született meg a végeredmény.

December 9-től cukrászdáinkban Ti is megkóstolhatjátok cukrászaink ezüstérmes alkotását, sőt karácsonyra is rendelhettek belőle!

 

 

 

 

Közzétéve: 2023-12-03 11:52:45