“A Magyar Cukrász Ipartestület az idén már negyedszer hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára. Hagyományos diós, hagyományos mákos és ínyenc kategóriában lehetett nevezni a kihívásra.
A verseny célja a kézműves bejgli népszerűsítése, hogy a verseny publicitása révén a fogyasztók jobban megismerjék és megkedveljék az igazán kiváló minőségű ünnepi süteményeket.
Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek.
Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén több mint 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.
A zsűri tagjai voltak:
– Auguszt Flóra cukrász – Belvárosi Auguszt Cukrászda, Budapest
– Babik Edit – főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
– Barta Enikő cukrász – Desszert by Sugar & Candy, Szeged
– Gyuris László cukrászmester – A Cappella Cukrászda, Szeged
– Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga
– Karl Zsolt cukrászmester – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Kiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászat, Lajosmizse
– Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke
– Mészáros Gábor cukrászmester – Mészáros Cukrászda, Szombathely
Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.
Idén sláger volt a kókusz, a mandula és a mogyoró, kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a vörösáfonya, de előfordult gyömbér, málna, birsalma, füge, körte, tonkabab, sütőtök, birspálinka, „vilmoskörte vodka” és vörösbor is a felhasznált alapanyagok között.”
Mi mindhárom kategóriában indultunk. Az „ínyenc” kategóriában indított bejglink pedig igazán különlegesre sikeredett. Töltelékébe pekándió, birsalma, datolya került, szegfüszeggel, fahéjjal fűszerezve.
Kelet Kincse elnevezésű bejglink a szakmai zsúrit is elvarázsolta, hiszen ezüstéremmel jutalmazták!
“Ínyenc kategóriában:
– Ezüstérmes: Kelet Kincse – Dezső Erika és Magyar Éva, Gerő Cukrászda, Nagykanizsa”
Nagyon büszkék vagyunk, mert kollégáink dugták össze a fejüket és abszolút az Ő ötletelésük eredményeként született meg a végeredmény.
December 9-től cukrászdáinkban Ti is megkóstolhatjátok cukrászaink ezüstérmes alkotását, sőt karácsonyra is rendelhettek belőle!