A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül.
Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg; elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett.
A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén.
A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet
Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
Nálunk a rétes még mindig hagyományos módon készül, nagy asztalon, fehér abrosszal feltekerve, kézzel húzva… totyogós túrós, tökös-mákos, meggyes, almás és káposztás.
Rendelésre nyers változatban is hazavihető, hogy a sütés közben terjengő illatokból se maradjatok ki.